Bruk av munnbind - vordan kan du ta vare på din utmattede hud?

Magical O.D.A. Publiser: 21 Januar 2021

Etter hvert som COVID-19 – situasjonen forverres over hele Norge, oppfordres folk i økende grad til å bruke munnbind.  Etter daglig bruk av munnbind har flere mennesker begynt å klage over tørr hud og uvanlig utslett og derfor henvende seg til skjønnhetspleiere for å ta vare på huden sin på forhånd. Kosmetologer forsikrer at det er mulig å unngå problemer som daglig bruk av munnbind fører til – det viktigste er å opprettholde fuktighetsbalanse i huden og følge reglene for hudhygiene.

Bruk Av Munnbind

Det er stadig flere kunder som kommer til kosmetologkontor fordi de bryr seg om sin hud. De fleste klager over kviser rundt nese og munn, men et av de vanligste problemene er tørr hud og intens utslett samtidig. Bruk av munnbind fører ofte til ubehagelige endringer i ansiktshuden og det skremmer mange. Kunder som ikke har nok kunnskap misbruker kosmetikk hjemme og det gjør situasjonen enda verre.

Grunnleggeren av Oda, Irena Joksiene, sier at slike problemer ikke er nye og de kan man løse ganske enkelt: “Mange har jobb hvor det var obligatorisk å bruke munnbind til og med før pandemien brøt ut, men ved hjelp av råd fra fagrpersoner kan alle som har problematisk hud unngå komplikasjoner”.

Hvorfor fikk vi problematisk hud?

“I hver munn er det utallige mengder av mikroorganismer som samler seg på ett sted når vi bruker munnbind og senere kan det føre til uønskede hudproblemer. Derfor er det viktig å vaske ansiktet med vann som er mer nyttig for huden enn andre ekstra rensemidler eller tonics”.

Når det gjelder bruk av munnbind viser nylige studier at de første komplikasjonene begynner med dårlig hudpleie. Etter langvarig bruk av munnbind finnes det noen tegn det er verdt å merke seg – tørrhet i huden, skalering og utslett. Uten riktig daglig ansiktspleie kan disse hudendringene utvikle seg til erytem, papler eller maserasjon som kreve hjelp fra hudlege.

I. Joksiene hevder at luften som slippes ut gjennom nesa ikke tillater huden å puste kvalitativt i det området som munnbind dekker. Når beskyttelsesmaske blir brukt over lengre tid, blir det et stort problem fordi luften som er påvirket av mikroorganismer sirkulerer i en lukket sirkel: munn-maske-munn. På grunn av at konsentrasjonen av mikroorganismer øker etter hvert, blir huden mer følsom og mer sårbar for miljøfaktorer.

Hvordan å ta vare på huden sin?

“Ved hjelp av fuktighetsgivende kremer kan vi styrke hudens beskyttende funksjoner og opprettholde den sunne tilstanden”, sier I. Joksiene. En annen feil som er vanlig er feil hudvask. Vi mener at færre midler er bedre for problematisk hud. Vi tilbyr alltid et rensemiddel beriket med AHA-syrer som har egenskaper som forsterker huden og gjenoppretter fuktighetsbalansen. Dette rensemiddelet opprettholder nødvendig hygiene i ansiktshuden og hjelper med å forhindre ytterligere problemer.”

Utenlandsk forskning har avdekket at det bare er 22 prosent mennesker som bruker fuktighetskremer samtidig som de bruker forebyggende ansiktsbeskyttelse til daglig. Fagpersoner anbefaler å fukte huden på andre måter også – bruke en luktfri og mild rengjøringsmiddel, vaske ansiktet så ofte som mulig etter å ha tatt på seg masken og la fuktigheten fra vann trekke inn i huden. I tillegg anbefales det ikke å gni ansiktshuden, men bare å massere den forsiktig for å stimulere blodsirkulasjonen.

“Det er selvfølgelig viktig å velge riktige hudpleiemidler, men like nødvendig er det å huske på de mest grunnleggende trinnene i daglig hudpleie. For å unngå tørr hud og kviser er det viktig å drikke mye vann, bruke produkter med høyt innhold av omega-3 fettsyrer og vitamin C. Ikke glem å ta deg tid til å hvile og sove kvalitativt”, råder I. Joksiene. “Noen ganger er det nok å begynne med det grunnleggende for å glede seg over de første tegnene på regenerert hud.”

Del artikkelen: