Stress forårsaket akne: hvordan bør den behandles og hvorfor er det viktig å ikke se bort fra den?

Magical O.D.A. Publiser: 04 Februar 2021

Sterkere hudutslett hos ungdommer skyldes ikke nødvendigvis puberteten – det kan også provoseres av solsesongen som mildner akne og slutter på høsten, samt stresset som kommer tilbake med skoleåret. Kviser fører ofte til at tenåringer føler seg ubehagelig og mister selvtilliten sin. Selv om mange foreldre fortsatt mener at kviser som oppstår i puberteten går over av seg selv, er ikke kosmetologer enige i dette – dersom man ikke reagerer på utslett med en gang, kan det bli enda vanskeligere å håndtere hudproblemer senere.

Stress Forårsaket Akne

Ungdomsårene er følelsesmessig anerkjent som en av de mest vanskelige stadiene i persons liv -ungdommer lærer å akseptere sin skiftende kropp og takle nye, følelsesmessige opplevelser. I puberteten blir de ekstremt følsomme for sitt utseende, så stressutslett som oppstår i løpet av hvert skoleår er blant de vanligste årsakene til mistet selvtillit hos ungdommer. Dette oppmuntrer dem til å klemme ut kviser selv, men hvis de ikke stopper med det, kan det kreve mye mer seriøs hjelp fra hudspesialister.

Hvorfor er det viktig å ikke se bort fra akne?

Irena Joksiene, grunnleggeren av ODA, et av de mest populære kosmetiske merkene i Litauen, sier at utslett som blir ignorert eller ikke tatt vare på, kan føre til følelsesmessige konsekvenser. I tillegg kan det provosere hyppigere utbrudd og forverringer av akne i fremtiden: “Akne er ikke bare en periode som er vanlig i puberteten og som går over av seg selv. Det er en kronisk inflammatorisk sykdom i huden der komplekset mellom hårsekken og talgkjertelen er skadet. Dette skaper de rette forholdene til inflammatoriske kviser. Dersom man lar utslettet spre seg, kan det utvikle seg til store og smertefulle knuter som etterlater arr for livet.”

Ifølge sjefen for O.D.A. er det første røde flagget, som det er verdt å være oppmerksom på, de lukkede og åpne komedonene som dukker opp i tidlig alder. I åpningene til hårsekken samles det bakterier, hudfett og andre celler som ikke er nyttige lenger. Etter hvert som utslettet utvikler seg, dukker det opp mer alvorlige betennelser – papler, pustler, cyster og dype smertefulle knuter. Å behandle disse utslettene tar mye tid og tålmodighet. Det viktigste når du starter prosedyrer for behandling er å ikke forvente et veldig raskt resultat og ikke stoppe møter med hudspesialister for tidlig. De første lindringene av utslett kan sees først etter 4-6 uker, og de som ønsker maksimalt resultat, må vente i flere måneder.

Utenlandsk forskning viser at foreldre som har lagt merke til økt mengde kviser ikke alltid forstår alvorlighetsgraden av situasjonen – utslett ikke bare i ansiktet, men også på brystet, skuldrene og ryggen kan føre til mer usikre ungdommer som kan få lyst til å ta avstand fra sosiale aktiviteter som krever kommunikasjon med andre jevnaldrende. Nesten 14 prosent av ungdommene som har en vanskelig form for akne, og langvarig behandling for det opplever ikke bare smerten ved utslett, men også mister selvtilliten. Dette er tre ganger mer vanlig hos gutter med kviserutsatt hud.

Hvordan foreldre kan hjelpe sine barn?

Foreldrene som vil hjelpe sine barn å kjempe mot akne kan lære dem riktige prinsipper for hudhygiene. Det er nødvendig å vaske problematisk hud hver morgen og kveld med et surt rensemiddel som forsiktig fjerner oppsamlet smuss, regulerer aktiviteten til talgkjertler og sørger for riktig fuktighetsbalanse. Det anbefales å bruke kremer som gir intensiv fuktighet og har mange aktive stoffer. I mellomtiden vil peeling av huden fjerne de unødvendige hudcellene og bidra til å rense porene. Men det mest ansvarlige trinnet er å ikke la seg klemme ut kviser alene, noe som senere kan forsterke den inflammatoriske prosessen.

“Hver person har individuell hud så årsakene til kviser kan variere, og forskjellige behandlinger kan gi resultat. Det som fungerer for en person kan kanskje ikke passe for andre, så i stedet for å stole på andres historier, anbefales det først å besøke en hudpleiespesialist på forhånd. Da får du hjelp til å finne den beste løsningen på problemet ditt. Det er også viktig å forstå tanken at kontinuitet i problematisk hudpleie er nødvendig selv når utslett avtar – akne er en tilbakevendende sykdom og derfor må folk, som står overfor det, drive ansvarlig hudpleie til en daglig rutine”, sier I. Jokšienė.

Vi anbefaler:

Del artikkelen: